Ko sem še razvijal svojo poslovno idejo me je veliko znancev vprašalo, če se mi kaj takega sploh splača? Ali ni trgovin s podobnimi izdelki že dovolj? Moj odgovor je vedno bil pritrdilen. Ekoloških trgovin je ogromno, ponujajo številne izdelke, večinoma so tudi dokaj kvalitetne. Zakaj je potrebna še ena?

Številna podjetja donirajo sredstva v tujino, sadijo drevesa v Aziji, ampak nihče pa ne pomisli na našo preljubo Slovenijo. Res smo majhni, ampak smo z razlogom imenovani za dragulj Evrope

Nekaj let nazaj, ko je žled prizadel rekordno površino gozdov, sva z očetom odšla v del našega gozda, ki je bil najbolj prizadet in skupaj s pomočjo smo relativno majhno površino sanirali več tednov. Po sanaciji podrtih dreves smo ugotovili, da ima veliko dreves polomljene vrhove, kar pomeni, da jih bo tudi potrebno posekati, in delo se je zavleklo še za kakšen mesec.

Da ne bom govoril samo o naravi, si poglejmo še situacijo pri živalih in ljudeh. Veliko sredstev se porabi za donacije različnim afriškim državam, kjer je vojna in lakota najhujša, nihče pa ne gleda na slovenske družine. Na družine in otroke, ki ne živijo nekaj tisoč kilometrov stran, ampak trpijo mogoče že za naslednjim vogalom, pa tega sploh ne opazimo. Nekaj skladov se sicer ukvarja s slovensko socialno problematiko, vendar bi se na tem področju lahko naredilo veliko več.
Pri živalih pa je situacija zelo podobna. Po 27ih letih življenja s psom si ne predstavljam dneva brez živali v mojem življenju, ljudje pa se do njih še vedno obnašajo, kot da so odveč. Premalo je tudi vloženih sredstev za samo pomoč in negovanje živali.

Dotaknil pa bi si še enega perečega problema in to je plastika. Zadnje leto sem bil zaposlen kot komercialist v podjetju, ki se ukvarja s prodajo kvalitetnih rešitev na področju predelovanja plastike in bil tudi prisoten v marsikaterem velikem slovenskem podjetju, ki se s tem ukvarja. Ogromne predelovalne površine, kjer je ponekod tudi več kot 30 strojev vsakih nekaj sekund proizvedlo nov plastičen izdelek.

Pa saj jo recikliramo! Ja res je, plastiko se da reciklirati in ponovno uporabiti, vendar to ni tako lahko kot morda mislimo. Iste vrste plastike je treba ločevati skupaj, plastika ne sme biti pretirano umazana, prav tako pa se kemijske vezi v plastiki po nekaj recikliranjih čisto pretrgajo in material je primeren samo še za zažig.
Pa saj imamo BIO plastiko! Ja, tudi to je res in tudi to ima nekaj posledic. Najprej moram povedati, da so tudi moje ekološke zobne ščetke v trgovini Trilif pakirane v PLA foliji. PLA je tako imenovana bio – plastika, ki je narejena iz koruze in krompirja. Pri predelovanju smrdi in dejansko ne prinese bistvenega izboljšanja za naravo, poleg vsega tega pa za izdelke porablja vir človeške rastlinske hrane, ki je že tako primanjkuje. Je pa trenutno ena izmed bolj EKO rešitev za pakiranje.

Sedaj pa dosti jamranja in gremo k rešitvam!

S podjetjem Trilif in tudi z vašo pomočjo bi rad pomagal širiti zavednost do okolja, živali in ljudi. Na področju varovanja gozdov sodelujem z Zavodom za zaščito gozdov in skupaj z njimi pripravljam plan menjave plastičnih vrečk pri transportu mladih dreves za platnene. Ker plastične vrečke ne dihajo, se korenine mladih dreves velikokrat toplotno poškodujejo, zato jih bomo zamenjali s platnenimi, saj te prepuščajo zrak. Vsi obeski v trgovini prispevajo 10% dobička prav temu društvu.

Na področju živali se dogovarjam z ordinacijo Golob, ki je edina ordinacija v Sloveniji, kjer pomagajo eksotičnim in divjim živalim. Kar nekaj ljudi, ki jih poznam mi je ordinacijo toplo priporočilo, prav tako jo priporočajo veterinarji. Vrsto let izkušenj podkrepijo s prijaznostjo in sočutjem, tako, da je tam za vašega ljubljenčka ali pa za najdeno poškodovano žival gotovo dobro poskrbljeno. Njih bo sponzoriral obesek v obliki lista hrasta.

Ekološke slamice so narejene v Sloveniji in delajo dvojno dobro. Narejene so iz zelo razširjene invazivne rastline Trstika ( Phragmites australis), ki je močvirnata rastlina. S svojo rastjo ovira rast drugih rastlin in s tem škoduje ekosistemu. Predelovanje trstike nam omogoča izdelavo slamic, njeno pobiranje iz narave pa drugim avtohtonim rastlinam daje prepotreben prostor za rast. Z vsakim nakupom slamice gre 10% dobička Društvu za Zaščito Voda, ki skrbi za to, da bodo naši otroci lahko pili čisto in pitno vodo.

Ker smo del narave tudi ljudje in imamo ogromen vpliv nanjo je pomembno, da se nekaj ukrene tudi na tem področju. Lipa je simbol slovenstva in njen obesek prispeva 20% od prodaje socialno ogroženim otrokom in družinam. Skupaj smo ravno zaključili akcijo obdarovanja, kjer je tudi podjetje Trilif skupaj z donatorji obdarilo preko 20 otrok, skupno pa smo obdarili preko 120 otrok iz socialno ogroženih družin.

Ker se mi zdi, da moramo začeti že otroke izobraževati o pomembnosti narave in ekološkega življenja, bi rad s podjetjem v sodelovanju s kakšnim ekološkim kampom prirejal tudi razne tabore in dogodke, kjer bi lahko otroci uživali v naravi in se skozi zanimive aktivnosti naučili skrbeti zanjo.

Za konec bi dodal, da še vedno iščem organizacije in društva, ki delajo kaj dobrega na področju zgoraj omenjenih panog za dolgoročno sodelovanje in pomoč pri ozaveščanju ljudi o pomembnostih našega lepega planeta.

 

P.S: Za vse tiste, ki ste se potrudili prebrati do konca, lahko preden plačate izdelke uporabite naslednji kupon in dobite 10% popusta na celoten nakup. Koda: ekofrajer53

Se vidimo naslednjič.

0