Živjo. Čas je za novi blog post za katerega je bil čas že prejšnji teden.

Domače živali so del skoraj vsakega gospodinjstva. Nekateri uživamo v bolj klasični družbi psov in mačk, medtem, ko se v nekaterih hišah skrivajo pitoni, podgane, kuščarji in činčile. Čeprav se mi zdi, da bi marsikatera žival raje prosto tekala po gozdovih in poljih, si življenja brez hišnega ljubljenčka enostavno ne morem več predstavljati. Še posebej za to, ker so dobri za več stvari.

Kot prvo stvar, bi izpostavil vsakodnevno imuno terapijo. Živali v hiši vemo, da velikokrat ne dosegajo vseh HACCP standardov, zato prinesejo v gospodinjstvo celo vrsto bakterij. Če ste sedaj svojega muca pogledali grdo, vam je z razlogom zbežal iz naročja. Bakterije so povsod okoli nas in so nujno potrebne za razvoj dobrega imunskega sistema. Živali v hišo prinesejo še malo več bakterij, kar na dolgi rok izboljša naš imunski sistem. Kar vprašajte svojo »crazy cat lady« sosedo, ki pri svojih 95ih še vedno sama okoplje vrt in speče najboljšo potico na svetu, družbo pa ji dela pet mačk.


Tole je pa Kitty. Ko se je končno pustila ujeti, je takole pozirala za sliko in si prislužila naslov Trilif muce meseca Januarja. Ker je brezposelna, sem se odločil, da jo zaposlim kot influencerko. Ker nima urejene pogodbe za delo prosim pristojne organe, da ignorirajo tale blog.

Živali pa ne vplivajo pozitivno samo na naše zdravje, ampak tudi na počutje. Dokazano je, da hišni ljubljenčki pozitivno vplivajo tudi na človekovo mentalno zdravje. Žival ti v trenutkih, ko se počutiš ranljiv lahko zelo pomaga, saj jih veliko začuti človekovo bolečino ter priskoči na pomoč. Prav občutek bližine je velikokrat tisto, kar v težkem trenutku potrebujemo za izboljšanje počutja. Neštete zgodbe o ljubljenčkih pričajo o tem, da imajo zelo dobro razvit socialni čut, ter se na človekovo počutje znajo tudi ustrezno odzvati. Seveda to ne velja pri vseh živalih. Moja Arija (nemška ovčarka) izkoristi vsako priložnost za igriv ugriz v roko, tako, da bi ob morebitni izgubi zavesti sigurno ostal brez kakega prsta. Seveda vse v igri!

Ljudje pa se na hišne ljubljenčke hitro navežemo. Skoraj vsak od nas nosi v sebi spomin na preminulega kosmatega prijatelja s katerim je tekal po zelenih poljih in si delil sladoled. Zadnje čase videvam veliko plakatov o izgubljenih živalih, še več pa slišim raznih zgodb o tem, kako si ljudje »izgubljene« živali kar prisvojijo. Ponavadi se to dogaja pri majhnih psih in pri mačkah. “O kako lepa muca” si rečemo in sploh ne pomislimo, da je lepa verjetno zaradi tega, ker nekdo zanjo lepo skrbi.

Prosim vas, da ko najdete prestrašenega mucka ali psa najprej pogledate, če ima čip v ušesih ali pa ovratnico. Priporočam, da se prestrašeni živali približate počasi, s kakšnim priboljškom, če pa je preveč agresivna, pokličite strokovnjaka. Nato žival že zaradi njene varnosti odpeljite k veterinarju, kjer bo veterinar pogledal njeno zdravje in, če je žival čipirana. V kolikor ne najdete nobenih podatkov o lastništvu, objavite njeno sliko na socialnih omrežjih in ostanite v kontaktu z veterinarsko postajo v primeru, da lastnik pokliče tja. Če po nekem zglednem času ni nobenega odziva, vas prosim samo, da za najdeno žival lepo skrbite ter jo ne podarjate otroku brez znanja za pravilno skrb le te.

V kolikor najdete poškodovano žival, vam bo društvo SVSP s katerim sodelujem z veseljem pomagalo! Podprete jih lahko z nakupom obeskov bukev.

Lep pozdrav do naslednje objave

Obeski Bukev namenijo 2EUR društvu SVSP


0